Jóga és reziliencia – 3 napos elvonulás Juhász Saroltával és Balogh Ákossal
  • Jóga és reziliencia
  • Részvételi díj:

    Július 30-ig: 84.500 Ft
    Augusztus 1-től: 89.500 Ft
    (ebben benne van a szállás, az étkezés, a közös jógázás és foglalkozások, de az odajutás nem)

A ruglamas ellenállóképesség, azaz a reziliencia azon képességünket jelenti, hogy a minket fizikai, fiziológiai vagy mentális szinten érő megpróbáltatásokat és stresszhatásokat kezelni tudjuk és ezekből a lehető legrövidebb idő alatt vissza tudjunk térni a normális kerékvágásba.
A legképzettebb jógik is ki vannak téve a mindennapi élet negatív hatásainak, igazából az különbözteti meg őket a többségtől, hogy számos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy sikeresen megküzdjenek ezekkel a negatív hatásokkal és újra visszataláljanak a belső és külső egyensúly állapotához.
Ezen a hétvégén csupa olyan gyakorlatot fogunk végezni, amelyek hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy a legjobban bánjunk el bármivel, amit az élet hoz és mindig lehetőségünk legyen az egyensúlyt és a boldogságot választani.

Kinek ajánljuk?

Az elvonulást mindenkinek ajánljuk, akit érdekelnek a tisztító jóga gyakorlatok és a shiatsu, akár kezdő szinttől is.

Távolságtartás, higiénia

Annak érdekében, hogy a résztvevőknek a megfelelő távolságtartás lehetőségét és ehhez különálló 2 ágyas szobákat tudjunk biztosítani, a résztvevők létszámát 10 főben maximalizáltuk.

A tábort vezetik

Juhász Sarolta és Balogh Ákos

Juhász Sarolta

Juhász Sarolta több mint 15 éve oktat jógát és vezet elvonulásokat. Mielőtt az Őrségbe költözött Budapest egyik legnagyobb jógastudiójának volt vezető oktatója, ahol többek között a nőijóga és kismamajóga oktatóképzések szakmai irányításáért volt felelős. Képzésein, elvonulásain számos jógás ismerhette meg emberközeli, befogadó világszemléletét, a pozitív megerősítésre, erőszakmentes kommunikációra épülő módszereit. Eredeti szakmája fejlesztő pedagógus, több éven át dolgozott ezen a területen, mielőtt a figyelme a jóga felé fordult volna. 2016-tól az őrségi Magyarszombatfán él (közel ahhoz a kis faluhoz, ahol született), itt várja szeretettel a mindennapok forgatagából szabadulni és feltöltődni, fejlődni vágyó gyakorlókat.

Balogh Ákos

A márciusi tisztító táborhoz kapcsolódva szeretném megosztani, hogy én magam hogyan találkoztam a hatha jóga tisztító gyakorlataival, kiktől és hogyan tanultam, és hogyan tudtak ezek a technikák beépülni a mindennapjaimba is, pozitív változást hozva az életembe.
A nyugaton kevésbé ismert náth jógiknál a hagyományos hatha jóga és így a shatkarma gyakorlása rendkívül fontos szerepet játszik.
Már jó néhány éve az életem fontos része volt a jóga, amikor a prágai éveim során találkoztam Sat Nath-tal, a Mlade Boleslav-ban élő, de épp akkor Prágában is órákat adó jógival. Ő maga cseh származása ellenére hosszú éveket töltött Indiában, és a tradicionális indiai tanulási-beavatási módszerek szerint (guru-parampara) tanult gurujától, Surajnath jógitól a náth jóga hagyomány mester-vonalához kapcsolódva.
A studiós jóga-gyakorlások látogatása után a Sath Nath hamar jelezte nekem, hogy ha tovább szeretnék lépni a jógában, akkor érdemes lenne elkezdenem a shatkarma gyakorlásával foglalkozni. Ez a fajta jóga viszont már túlmutat az órarendi gyakorlások keretein, úgyhogy elkezdtem a mlade boleslav-i ashramjába járni, hogy személyesen tanulhassak tőle.
A tanulásom során a shatkarma gyakorlatok sosem önmagukban vagy önmagukért, hanem mindig egy komplex program részeként alkalmaztam. Ezeknek a többhetes programoknak mindig valamilyen konkrét célja volt (pl. az emésztő rendszer, a légzőszervek, vagy épp az ízületek tisztítása), és az adott program idejére meghatározott életvezetés és táplálkozás mellett a tisztító technikákat a jóga ismert eszközeivel (ászana, pránajáma, relaxáció, meditáció) támogatva alkalmaztuk. Az adott program a névleges célján mindig jóval tovább mutatott, fontos tapasztalatokat és eszközöket adott, mind a shatkarmák, mind a jóga és az életem egészét tekintve.
Az elsajátított technikák egy részét csak ritkán, más részét viszont minden nap érdemes lehet gyakorolni. Úgy, ahogy természetes, hogy fogat mosunk vagy zuhanyozunk, úgy természetes lehet az is, hogy a szemünket tisztítjuk, az orrunkat öblítjük (néti), a naulit (haslebegtetés), a kapalabátit (tisztító légzés) vagy akár a trátakát (tisztító-koncentrációs gyakorlat) gyakoroljuk. Adott esetben, ha pedig az évnek abban a részében járunk (pl. tavaszi böjti időszak), vagy esetleg valamiért szükségünk van rá, az erősebb tisztító technikákat már magunkat jobban ismerve és értve, célirányosan is alkalmazhatjuk.
Ami a hatásukat illeti ezek a technikák is hasonlóan működnek egy ászana-központú hatha jóga gyakorláshoz. A test tisztítása segítségével erőteljesen hatunk a finomenergetikai, fiziológiás működésünkre (emésztés, kiválasztás, légzés, regenerálódás) és ezáltal a mentális működésünkre is. Energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak lehetünk, érzékelésünk és gondolkodásunk tisztábbá válhat. És ennél több talán nem is kellhet.

Hasznos információk

Érkezés: pénteken 14 és 15 óra között
Táborzárás: vasárnap 15.00 órakor
Táborvezető: Juhász Sarolta, Balogh Ákos
Szállás: Igényes, családias térben, 2 ágyas szobákban
⛺️ Bővebben az elvonulóhelyről: https://orsegielvonulohely.hu/
———————————–
Részvételi díj (3 nap, 2 éjszaka):
———————————–
Július 30-ig: 84.500 Ft
Augusztus 1-től: 89.500 Ft
Előleg: 20 000 Ft, a jelentkezés az előleg befizetésével válik véglegessé.
Az ár tartalmazza a szállást, az étkezést és a jógafoglalkozásokat. Utazás egyénileg, de telekocsis módon segítjük megszervezni.
————-
Jelentkezés:
————-
www.orsegjoga.hu/jelentkezes-elvonulasra
Kérjük, vedd figyelembe, hogy maximálisan 12 fő jelentkezését tudjuk fogadni! A további praktikus információkkal kapcsolatban a jelentkezés után még írni fogunk, de természetesen a jelentkezés előtt is várjuk a kérdéseidet.
————-
További információ:
————-
info@orsegjoga.hu